Yleistä aurinkotuotteista

Uudenlainen aurinkotuotesarja Italiasta
SPF = sun protection factor = aurinkosuojakerroin
 • Tuotteen korkea SPF tarkoittaa, että se suojaa auringon polttamilta (UVB) mutta se ei estä ruskettumasta, eikä ihon vanhenemista (UVA). Valitse tuote, joka sisältää sekä UVA- että UVB filttereitä.
 • Suojakerroin merkitään sekä numeroin että sanallisesti (matala, keskitason, korkea ja erittäin korkea suoja). Esim. suojakerroin 30 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 30-kertaisen ajan verrattuna siihen aikaan, jonka kunkin oma iho kestää aurinkoa ilman suojaa.
UVB = polttaa ihoa ja tekee sen punaiseksi
 • UVB-säteily imeytyy lähes kokonaan ihon uloimpiin kerroksiin. UVB-säteet voivat aiheuttaa ihon punoittumisen tai auringonpolttaman ja siten myös johtaa jopa ihosyöpään. Toisaalta UVB-säteet vastaavat myös tärkeän D-vitamiinin muodostumisesta ihosoluissa.
UVA = ruskettaa ihoa ja aiheuttaa ihon vanhenemisen
 • UVA säteet läpäisevät ihon tehokkaimmin tunkeutuen syvemmälle ihon kerroksiin vaikuttaen siten ihon ruskettumiseen (melaniinin määrä kasvaa soluissa). UVA-säteet ovat myös suurimmaksi osaksi vastuussa ihon ikääntymisen merkeistä.
 • UVA-suojan on oltava vähintään 1/3 UVB-suojasta. UVA-suojakerrointa ei merkitä pakkaukseen, mutta UVA-logo kertoo, mikäli tämä vaatimus täyttyy.

Suojakerroin

Suojaamattoman ihon
UVB-suoja aurinkovoidetta
3 in 1 formula (UVA+UVB)

Kuinka aurinkosuojatuotteet toimivat?

 • Aurinkosuojatuotteen tärkein ainesosa on UV-suodatin, joita voi olla yksi tai useampi. UV-suodattimen tehtävänä on estää ultraviolettisäteilyn pääsy iholle. UV-suodattimet joko imevät UV-valoa itseensä tai heijastavat sen pois iholta. On siis olemassa kahden tyyppisiä UV-suodattimia: imeviä ja heijastavia.
 • Imevät UV-suodattimet tunnetaan myös nimellä orgaaniset tai kemialliset suodattimet. Ne imevät ultraviolettivaloa ja virittyvät samalla korkeampienergiseen tilaan. Tämän jälkeen UV-suodatin palautuu perustilaan ja vapauttaa imemänsä energian iholle vaarattomana lämpönä. Nämä suodattimet ovat niin sanotusti energian muuntajia, koska ne muuntavat vaarallista ultraviolettivaloa turvalliseksi lämmöksi. Yleisimmin käytetyt UV-suodattimet ovat absorboivia suojia. Niitä täydennetään kuitenkin usein heijastavilla suojilla.
 • Heijastavat UV-suodattimet tunnetaan myös nimellä mineraali- eli epäorgaaniset tai fysikaaliset suodattimet. Ne suojaavat sekä UVA- että UVB -säteiltä. Ne heijastavat ultraviolettisäteilyä iholta muuttamatta sitä miksikään muuksi. Heijastavat UV-suodattimet ovat kuin tuhansia pikkuruisia peilejä, joista jokainen heijastaa UV-säteilyä pois iholta.

Aurinkotuotteiden vedenkestävyys

Vedenkestävänä saa mainostaa aurinkosuojatuotetta, jonka suojatehosta on jäljellä vähintään 50% kahden 20 minuutin vesikylvyn jälkeen. Vedenkestävyys ei kuitenkaan tarkoita, ettei tuotteita tarvitsisi lisätä säännöllisesti.

Dermatologisesti testattu

Dermatologisesti testattu tarkoittaa, että tuote on testattu iholla ihotautilääkärin valvonnassa.

Lapset ja aurinko (Teknokemian yhdistys)

Aurinkosuojatuotteiden turvallisuus lapsille

Aurinkosuojatuotteita ei suositella alle puolivuotiaille lapsille. Alle puolivuotiaan iho tulisi suojata auringonpaisteelta vaattein.

Puolta vuotta vanhemmille lapsille aurinkosuojatuotteita voi hyvin käyttää. Aurinkosuojatuotteille tehdään hyvin kattava turvallisuusarviointi, jossa otetaan huomioon:

 • Ainesosien mahdollinen ihon läpi imeytyminen ja toksisuus lapsille. Lasten ihon suojamuuri on samanlainen kuin aikuisten. UV- suodatinainesosat eli UV-filtterit imeytyisivät ihon läpi.
 • Lasten ihon isompi pinta-ala suhteessa painoon.

Sekä kemialliset että fysikaaliset suodattimet on turvallisuusarvioinneissa todettu turvallisiksi lapsille. Aurinkosuojatuotteiden käyttö ei ole vaarallista - palaminen ja ihosyöpäriski sen sijaan ovat.

Yhteenveto aurinkosuojien turvallisuudesta lapsille

 • Tärkeintä on muistaa, että todellinen riski on palaminen ja melanooma – suojaa siis lapset mm. vaattein ja aurinkosuojatuotteella.
 • Aurinkosuojatuotteen käyttömäärä vaikuttaa tehokkuuteen.
 • Kaikki aurinkosuojafiltterit – sekä kemialliset että fysikaaliset, myös nanomuotoiset – ovat tutkitusti turvallisia sekä aikuisille että lapsille.
 • Lapset tulee suojata erittäin korkean suojakertoimen tuotteella.
 • Älä oleile liian pitkää aikaa auringossa, vältä kuumaa keskipäivän aurinkoa.
 • Suojaudu vaatteilla, aurinkolaseilla, päähineillä ja aurinkosuojatuotteilla.
 • Vauvat ja pikkulapset on pidettävä poissa auringosta.

Korkean suojakertoimen tuotteet

Lapset tulisi suojata erittäin korkean suojakertoimen tuotteella. Korkean suojan aurinkosuojatuotteet (SPF ≥ 30) suojaavat hyvin sekä UVB- että UVA-säteilyltä.

Aurinkosuojatuotteen käytetty määrä vaikuttaa suojakertoimeen

Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SPF) on määritetty käyttäen tiettyä vakiomäärää. Jotta saa tuotteessa ilmoitetun suojakertoimen mukaisen suojatehon, tulee tuotetta laittaa riittävästi.

Jos tuotetta levitetään liian vähän, niin suojateho pienenee oleellisesti. Jos esimerkiksi käytetään puolet suositellusta määrästä, suojateho pienenee puoleen.

Aurinkosuojavoiteet

Aurinkosuojatuotteiden turvallisuus lapsille

Aurinko on maapallomme elämän ehto, mutta siitä nauttiessamme meidän on muistettava myös suojautua liialliselta säteilyltä. Tämä sivu kertoo lyhyesti

 • miksi auringolta pitää suojautua,
 • milloin ja kenen on tarpeen suojautua,
 • miten suojaudutaan oikein,
 • mitä ovat aurinkosuojavoiteet
 • miten niitä käytetään
 • mitkä ovat niiden käytön hyödyt
 • mitkä ovat mahdolliset haitat

Miksi auringolta pitää suojautua?

Ultravioletti(UV)-säteily on ainoa ihosyövän syntytekijä, jolle altistumiseen voimme omalla käyttäytymisellämme vaikuttaa. Muita merkittäviä syntytekijöitä ovat monet perintötekijät, jotka vaikuttavat mm. ihomme väriin, ruskettumiseen, luomien määrään, DNA-vaurioiden korjaukseen ja solujen kasvun säätelyyn, mutta niihin emme itse pysty juurikaan vaikuttamaan. Suomessa uusista syöpätapauksista 40 % on ihosyöpiä, joten asia ei ole merkityksetön.

Toinen tavallinen auringon aiheuttama haitta on ihon ennenaikainen vanheneminen ja rypistyminen. Harvinaisempia haittoja ovat auringon laukaisemat erilaiset ihottumat ja yliherkkyysreaktiot. Myönteisiäkin vaikutuksia auringolla toki on, kuten D-vitamiinin muodostuminen, eräiden ihottumien rauhoittuminen, ihossa syntyvän typpioksidin verenpainetta alentava vaikutus sekä hyvänolon tunne, jota välittävä aine syntyy - rusketuksen tavoin - vasta vaurioiden jo tapahduttua.

Miten auringolta suojaudutaan oikein?

Ensisijainen keino suojautua on katsoa kelloa ja käyttää talonpoikaisjärkeä, eli etenkin etelänmatkalla pysyä poissa keskipäivän voimakkaimmasta auringosta klo 11-15. Eivät siellä paikallisetkaan asukkaat grillaa itseään keskellä päivää, vaan viettävät siestaa sisätiloissa. Seuraava keino on peittää säteilylle alttiit alueet vaatetuksella. Aurinkolasit, lierihattu ja paita päällä auttavat jo pitkälle. Vasta kolmantena keinona suositellaan aurinkovoiteiden käyttöä paljaaksi jääville ihoalueille. Tavoite on, ettei iho ainakaan punoita ja arista missään vaiheessa.

Mitä ovat aurinkosuojavoiteet?

Aurinkosuojavoiteet ovat kosmetiikkatuotteita, joita iholle annostelemalla pyritään estämään auringon UV-säteiden pääsyä ihoon ja niistä aiheutuvia vaurioita. Ne sisältävät voidepohjan lisäksi EU:n kosmetiikka-asetuksessa (1223/2009, liite VI) määriteltyjä tutkittuja ja turvalliseksi todettuja UV-suoja-aineita (filttereitä/suotimia/suodattimia).

UV-suoja-aineita käytetään nykyisin paljon myös kasvoille tarkoitetuissa kosteus-, meikki- ym. tuotteissa torjumaan etenkin ihon rypistymistä, mutta

Voidepohjat

Aurinkosuojatuotteita on kaupan eri annostelumuodoissa ohuista geeleistä ja emulsiovoiteista paksuihin rasvoihin, öljyihin, puikkoihin, puutereihin, ravistusseoksiin, suihkeisiin ja vaahtoihin. Näistä kuluttaja voi valita tarpeen ja mieltymyksen mukaan. Monet tuotteet on formuloitu vedenkestäviksi. Yksittäinen tuote sisältää yleensä useita eri aurinkosuojakemikaaleja, jolloin saavutetaan nykyisin suositeltu laajempi suojakirjo (UVB ja UVA) ja pitempi suoja-aineiden vaikutuksen säilyminen auringossa.

Lapsille on suunniteltu omat aurinkovoiteet, joiden koostumukseen yleensä pyritään varmuuden vuoksi valitsemaan ihoa läpäisemättömiä suotimia, jotka voivat olla orgaanisia tai epäorgaanisia. Lasten tuotteista suurempi osa on vedenkestäviä aikuistuotteisiin verrattuna. Satunnaisesti lapsilla voidaan aivan hyvin käyttää myös aikuisten tuotteita.

Milloin ja kenen on tarpeen suojautua?

Suojautumistarve riippuu odotettavissa olevan altistumisen määrästä ja yksilöllisistä alttiustekijöistä.

Auringon UV-säteilyn voimakkuutta ilmaistaan yleismaailmallisella UV-indeksillä (UVI), jonka ennustetta eri puolilla maailmaa voi katsoa esim. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta. Yleisesti ohjeistetaan suojaustarpeen alkavan, kun UVI on vähintään 3. Auringossa oleskelun pituus vaikuttaa tietysti myös. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että vaurioita syntyy jo paljon pienemmillä annoksilla, kuin mistä iho alkaa punoittaa.

Yksilöllisiä olennaisia tekijöitä ovat mm. ikä, ihon väri, ruskettumiskyky, palamisherkkyys sekä ihosyöpäriskitekijät. Lapsuusiällä ihon solut ovat herkempiä vaurioille. Niitä kertyy soluihin sitä enemmän, mitä nuorempana altistus alkaa. Siksi pienokaiset on syytä pitää poissa auringosta, ja liikkuvilla lapsilla huolehtia suojauksesta. Syöpä syntyy, kun soluun kertyy vuosien mittaan riittävä määrä mutaatioita. Punatukkaisuus, ihon palamisherkkyys ja ihosyöpien esiintyminen lähisuvussa, myös vanhemmalla iällä, kertoo perimään mahdollisesti liittyvistä alttiustekijöistä.

Suojautumistarpeen aste vaihtelee lähinnä yllä mainittujen tekijöiden mukaan. Mustaihoinen pärjää palamatta päiväntasaajallakin, kun taas aivan ruskettumattoman vaalea iho saattaa palaa parissakymmenessä minuutissa jopa koti-Suomen keskikesän auringossa.

Äärimmäisen huolellista suojautumista vaativia erityisryhmiä ovat mm. voimakkaasti valoyliherkät (esim. krooninen aktiininen dermatiitti) ja eräitä jo lapsuusiällä ihosyöpiin johtavia perimävikoja omaavat (esim. Xeroderma pigmentosum). Lisäksi erityisryhmiä ovat elinsiirto- ja muut immunosuppressiopotilaat, joiden pitkäaikaislääkitys lisää voimakkaasti riskiä sairastua taudinkulultaan aggressiivisiin ihosyöpiin.

UV-suoja-aineet

UV-suoja-aineita voidaan jaotella liukoisuuden (liukoiset, liukenemattomat) ja vaikutuksen aallonpituusalueen mukaan (UVB-, UVA- ja laajakirjoiset suotimet) sekä kemian mukaan (orgaaniset, epäorgaaniset) suotimiin. Kaikki toimivat pääasiassa absorboimalla valon energiaa virittymällä ja muuttamalla sen lämmöksi. Epäorgaaniset nanokokoiset titaanidioksidi(TiO2)- ja sinkkioksidi(ZnO)-kiteet eivät merkittävästi vaikuta heijastamalla. Makrokiteisinä niitä käytetään vain vähän, koska ne värjäävät ihon näkyvästi valkoiseksi. Siksi nykyisin ei toivota puhuttavan fysikaalisista suotimista. EU:ssa sallittuja orgaanisia suotimia on tällä hetkellä 25 erilaista, joista kuitenkin vain alun toista kymmentä on laajassa käytössä. Tässä taulukko suotimien (yli 10 %) esiintyvyydestä Allergiaportaalin kosmetiikkatietokannan 200 aurinkotuotteessa.

INCI-nimi  Esiintyvyys
Octocrylene  65,5 %
Butyl Methoxydibenzoylmethane  64,5 %
Titanium Dioxide  50,0 %
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine  47,5 %
Ethylhexyl Triazone  37,0 %
Ethylhexyl Salicylate  34,5 %
Drometrizole Trisiloxane  24,5 %
Terephthalylidene Dicamphor Sulphonic Acid  23,5 %
Ethylhexyl methoxycinnamate  21,0 %
Methylene-bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol  16,5 %
Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate  15,5 %
Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid  13,5 %
Homosalate  11,0 %

Hiukan lisäsuojaa voidaan saada antioksidanteilla, parhaiten monipuolisesta ravinnosta saatuna tai sisäisesti ravintolisinä käytettynä.

Palautetta

Lähetä meille palautetta aurinkotuotteista

overview page

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.